31 Ağustos 2010 Salı

Genç tasarımcıların harikalar kumpanyası

Her biri birbirinden yetenekli, çiçeği burnunda 12 tasarımcı, Kumpanya 62 başlığı altında kendi tasarımlarını sergiliyor. Tasarladıkları kıyafetlerle Aktüel’e poz verdiler.



Fotoğraf: MÜNHAN ÇINAR

Uzaklara bakmaya pek gerek yok aslında. Bundan beş-altı sene evveline bir göz atınca butiklerin küllerinden yeniden doğuşunu ve yıllar içindeki önlenemez yükselişini görüyoruz. Seri üretim mağazalar arasında sıkışıp kalan neslin sadece Yeşilçam filmlerinde görüp özendiği “özel tasarım” kıyafet satan butikler artık dört bir yanımızı sardı. Hatta durum öyle boyutlara geldi ki, 90’lı yılları hatırlayın; nasıl her gün yeni bir popçu türerdi. Şimdi de her gün yeni bir “tasarımcı”, kendi butiğini hizmete sokuyor. Geçtiğimiz aylarda, çoğu birbirinin tekrarı bu butikler arasında enteresan konseptiyle parıldayan, yeni bir butik açıldı: “Kumpanya 62”. Butiği diğerlerinden ayıran en önemli özellik, tam 12 genç tasarımcının birbirinden eğlenceli tasarımlarını görücüye çıkarması. Hemen hepsi dünyanın en muteber moda okullarından LaSalle Akademi mezunu olan tasarımcılar bir yandan tekstil firmalarıyla çalışırken bir yandan burada yaratıcılıklarına kota koymadan, gönüllerinin istediği tasarımlara imza atıyorlar. Bu hâliyle, yoğun iş temposundan kaçıp 62’den tavşan yapılan bir tasarım sahnesi burası.

Butik her sezon başka bir konsept üzerine çalışacak. İlk sezon konsepti “Alice in the Wonderland”di mesela. Her bir tasarımcı, konsepti kendine göre yorumlayarak belli sayıda parça hazırlıyor. Atölye de hemen aşağı katta. Altta dikip, üstte satıyorlar. Dekorasyonuyla da eğlenceli bir sirki andıran butik kimsede olmayan, alternatif parçaları giyinirken kumaş kalitesini es geçmeyenler için birebir.


“Burada herkes istediğini yapıyor”

Kumpanya 62’nin kurucusu Bahar Arasan, Anadolu Üniversitesi’nde moda tasarımı okuduktan sonra, moda sektöründe istediği gibi tasarımlar yapmanın çok zor olduğunu fark edip önce styling işine yönelmiş. Akabinde uygun giden şartların da yardımıyla, ortağıyla birlikte burayı açmış. Arasan, butikte tasarımcıdan fotoğrafçıya kadar genç isimlerle çalışmaya bilhassa özen göstermiş. Amacı, çok yetenekli bulduğu gençleri “kendi kanatlarıyla uçabilecek” kıvama getirmek. Butikte bulunan herkes gibi o da bu işe bulaşmaktan çok memnun. “Tasarımcı olarak çalışmama nedenlerimi burada yıktım. Kimsenin burada maddi kaygıları yok. İstediğini yapıyor herkes” diyor. Butikte önümüzdeki sezonlarda çocuk tasarımları da olacakmış.


Kumpanya 62’nin Çiçeği Burnunda Tasarımcıları


ZEYNEP YAVUZ: Yelek ve aksesuar aşığı
1983 İstanbul doğumlu. LaSalle Akademi’de moda tasarımı eğitimi almadan önce Marmara Üniversitesi’nde İletişim okumuş. Basic detaylarla hareketlendirilen tasarımlar yapıyor. Elbise, yelek ve aksesuar ağırlıklı olmak üzere yalnızca kadın kıyafetleri tasarlıyor. Yaz için ince ve dökümlü, kışın kalıbı taşıyabilecek kumaşlar kullanıyor.

LEYLAN GÖKÇE: Pelerin ve kukuletalı parçalar
LaSalle’den önce Bilgi Üniversitesi’nde İşletme okumuş. Önce Güney Afrikalı bir tasarımcıyla çalışmış. Şimdi H&M, Zara ve Mango’ya koleksiyon hazırlayan bir firmada çalışıyor. Tasarımlarında en çok “eğlenceli” detaylara özen gösteriyor. Pelerin, kukuleta gibi abartıya kaçan, ülke sınırlarında eşine rastlaması zor parçalar kullanıyor.

PIRIL SÜRMEL: “Ben varım diyen” tasarımlar
1976 Adana doğumlu. Bilkent Üniversitesi Turizm mezunu. Tasarımlarının şahaneliği hiç belli etmese de, butikte LaSalle mezunu olmayan tek tasarımcı. Gösterişli, kendi tabiriyle “ben varım diyen” tasarımları seviyor. Çizgili kumaşlar, kırmızı ve mor renkler en çok tercih ettikleri.

İPEK ARNAS: “2 ters 1 düz” el örgüsü tasarımları var
Kocaeli Üniversitesi İşletme mezunu. Kumpanya 62 için yarattığı modellerde pastel tonlar ağırlıklı çalışmış. Onun dışında siyah beyazı pastel renklerle kombinlediği modeller de çok eğlenceli. Yine kendi yarattığı “2 ters 1 düz” markalı el örgüsü tasarımları da Eylül itibarıyla Kumpanya’da satışa sunulacak.

VİVET YERUŞALMİ: Çılgınlığı sevmiyor
23 yaşında. Ekonomi okurken, okulu bırakıp LaSalle’de moda tasarımı eğitimi almaya başlamış. Tasarımları “klasik ve elegant” olarak tanımlanabilir, zira çok çılgın tasarımlar yapmayı sevmediğini söylüyor. Pastel tonlardaki kumaşlarla yaptığı klasik modelleri “küçük eğlenceler”le detaylandırıyor.

BAŞAK TİNLİ: Şifon ve deri kardeşliği
LaSalle öncesi özgeçmişinde Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi var. 27 yaşında. Hali hazırda bir tekstil firmasında grafik tasarımı yapıyor. Tasarımlarında şifon ve deriyi bir arada kullanıyor.

TUĞÇE ÜLKÜMEN: Balerin tasarımcı
Aynı zamanda balerin ve bale eğitmeni olan Tuğçe kendi atölyesinde muhtelif sahne sanatları için kostüm hazırlıyor. Kumpanya’ya hazırladığı tasarımlarında bu sezon pek revaçta olan pudra rengi, buz mavisi ve gri gibi pastel tonlarda, ipek ve saten gibi tenden kayan kumaşları tercih ediyor.

Ayrıca Filiz Dana, Gonca Karadeniz, Seher Şehirli, Sudi Etüz ve Tanya Çankar Kumpanya 62’deki diğer tasarımcılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder